Preacucernicul Preot Ilie Chișcari s-a născut la 18 iulie 1983 în satul Sfântul Ilie (comuna Șcheia, jud. Suceava), făcând parte dintr-o familie care a dat neamului nostru mulţi preoţi vrednici. A fost botezat în credinţa ortodoxă în biserica parohială din sat, care poartă hramul Sfântul Proroc Ilie Testviteanul, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

A urmat cursurile Seminarului Teologic Sfântul Gheorghe din Botoșani (1998-2003), apoi, între anii 2003-2007, cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, pe care le-a continuat prin cursurile post-universitare de masterat la specializarea Exegeză şi Ermineutică (2007-2009), remarcându-se ca un student silitor şi devotat Bisericii Ortodoxe.

Încă din timpul studiilor universitare, tânărul Ilie Chişcari a arătat o înclinare deosebită către studiu. Astfel, ca tânăr student a câştigat Concursul de Patrologie Preot Profesor Ioan G. Coman, ediţia 2004-2005, cu un studiu dedicat teologiei Sfântului Grigore al Nisei, publicat în Anuarul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Demonstrând o capacitate mare de cercetare în domeniul Teologiei Biblice, în anul 2013 a obţinut titlul de doctor în Teologie din partea Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Şaguna, cu teza intitulată Taina Fiului Omului. Studiu exegetic-teologic al prevestirilor Patimilor și Învierii în Evangheliile sinoptice, sub îndrumarea ştiinţifică a Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc. În paralel cu studiile din ţară, teologul Ilie Chişcari şi-a desăvârşit formarea biblică urmând cursuri aprofundate de master la Facultatea de Ştiinţe Biblice şi Arheologice, Studium Biblicum Franciscanum, din cadrul secţiei din Ierusalim a Universităţii pontificale Antonianum (2009-2014).

În ziua de 21 august 2011, s-a căsătorit cu tânăra Emanuela Jugănaru (fiică de preot), iar în anul 2013, la 21 august, s-a născut fiica lor Irina, semn al binecuvântării de către Dumnezeu pentru familia nou întemeiată.

Tată şi soţ devotat, preotul Ilie Chişcari a fost binecuvântat de Dumnezeu cu bucuria aşteptării celui de-al doilea copil.

Întreaga sa educaţie teologică şi-a dedicat-o slujirii Bisericii, îndeosebi prin activitatea sa în domeniul Teologiei Biblice. Deşi tânăr, teologul Ilie Chişcari s-a remarcat ca un bun biblist, fiind un fin cunoscător al limbilor clasice: greacă biblică, latină, ebraică biblică, aramaică biblică, aramaică targumică, dar şi al celor moderne: engleză, italiană şi franceză, la nivel avansat, instrumente de studiu pe care le-a pus cu multă pricepere în slujba Bisericii. În perioada 2007-2008, a fost asistent de cercetare în cadrul Centrului de Studii Interreligioase şi Interdisciplinare din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, iar, între anii 2008-2011, a fost corespondent oficial la Ierusalim al Centrului de Presă Basilica şi al revistelor teologice ale Patriarhiei Române.

Începând din februarie 2013, teologul Ilie Chişcari a ocupat un post de redactor în cadrul Departamentului de Carte Teologică al Editurilor Patriarhiei Române. A fost secretarul comisiei pentru editarea Dicţionarului Biblic Ortodox, revitalizând acest proiect printr-o implicare deosebită.Totodată, prezenţa Părintelui Ilie Chişcari în rândul ostenitorilor Editurilor Patriarhiei Române a fost un exemplu de profesionalism, dăruire, colegialitate şi pregătire teologică exemplare, remarcându-se prin dorinţa de a ajuta necondiţionat şi de a se dărui mereu.

Deşi se afla la o vârstă tânără, Ilie Chişcari s-a remarcat ca un om de carte şi un teolog promiţător. Până la 30 de ani, a publicat mai multe lucrări şi studii ştiinţifice de mare valoare, fiecare în parte demonstrând un caracter ştiinţific şi academic de excepţie, fiind apreciat de întreaga comunitate de cercetători biblişti ortodocşi din România.

De asemenea, a participat la mai multe congrese, seminarii şi simpozioane internaţionale şi naţionale pe teme teologice, îndeosebi din domeniul Teologiei Biblice, reprezentând cu demnitate şi competenţă teologia biblică românească. Din anul 2010, a fost membru al Asociaţiei de Filologie şi Hermeneutică Biblică din România.

Răspunzând chemării lui Dumnezeu, teologul Ilie Chişcari a fost hirotonit diacon în data de 23 martie 2014 de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În data de 25 martie 2014, de Praznicul Bunei Vestiri, noi l-am hirotonit preot în Catedrala Patriarhală pe seama Parohiei Dudu II din localitatea Chiajna.

Teolog erudit şi om harnic, Preotul Ilie Chişcari s-a implicat în viaţa comunităţii parohiale, contribuind la finalizarea pregătirii locaşului de cult pentru sfinţirea acestuia care a avut loc în data de 7 septembrie 2014, când i-am conferit tânărului Preot Ilie Chişcari Diploma omagială Sfinții Martiri Brâncoveni.

În dimineața zilei de 19 octombrie 2014, în drum spre biserică pentru a sluji Sfânta Liturghie, părintele Ilie a decedat în urma unui accident rutier, acest eveniment aducând multă tristețe familiei și comunității care-l îndrăgise foarte tare. Înmormântarea sa a avut loc în localitatea Sfântul Ilie – Șcheia, jud. Suceava în data de 23 octombrie 2014, slujba fiind oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi.

Fotografii și înregistrări din timpul vieții

Predică la Duminica a VI-a după Rusalii / 20 iulie 2014

Schița predicii ce ar fi trebuit să o rostească în ziua în care a murit.

schita_predica_pr_ilie

 

Cuvinte de laudă ale celor ce l-au cunoscut, mesaje, poezii și alte materiale

In Memoriam Ilie Chiscari

Carissimi,

 

nel pomeriggio, dalla Romania, ci è giunta la notizia della morte del nostro caro Ilie Chiscari, che in molti conoscevate. E’ stato vittima, da quanto ci è stato comunicato, di un incidente mentre si recava alla chiesa per la liturgia domenicale. Ilie era stato ordinato sacerdote il 25 marzo 2014 e svolgeva il servizio di “preot coslujitor” in una parrocchia.

 

Lo ricorderemo sempre come una persona eccellente e uno studioso rigoroso, stimato e benvoluto dai professori e dai colleghi di studio. La sua solida preparazione culturale e professionale e la passione per la Scrittura gli avevano meritato l’incarico di Redattore presso la casa editrice del Patriarcato Rumeno a Bucarest anche prima del conseguimento della Licenza. Dal maggio 2013 era redattore del Dizionario biblico di AT in via di compilazione. Nei pochi anni di questa attività ha prodotto un lavoro ammirevole per quantità e qualità. Ne parlava sempre con entusiasmo, nonostante il notevole impegno che gli era richiesto. Amava il proprio servizio, che concepiva anche come missione, un’opportunità per creare rapporti tra le comunità cristiane e promuovere gli studi biblici nel suo paese.

 

Ilie è stato nostro studente al secondo ciclo e ha conseguito la Licenza il 24 gennaio del 2014. Nel giorno della discussione della tesi ricordò con voce commossa la moglie e l’amata figlioletta. Si era sposato il 21 agosto 2011. Il nostro pensiero va in primo luogo a loro, alle quali ci sentiamo vicini con profondo e affettuoso cordoglio.

 

Il buon Dio, che ha servito con umiltà, lo accolga presso di sé, e consoli tutti i suoi cari. Le nostre più sentite condoglianze vanno anche alla chiesa ortodossa di Bucarest, che perde un giovane sacerdote e un fedele e qualificato figlio.

 

Ricordiamolo nella nostra preghiera. Riposi nella pace del Signore.

 

Rosario Pierri

Segretario SBF

Gânduri ale enoriașilor

Ne e dor de parintele Ilie.
Si mai mult decat ieri.
Timpul trece si lacrimile noastre umplu oceanul ochilor.
Maine si dorul si oceanul vor fi mai mari.
Era asa de inalt de parca ar fi vrut sa ajunga mai repede la ceruri. Avea aproape anii lui Hristos. Hristos care l-a chemat la El ,poate, zicem noi, prea devreme.
Era precum Hristos...bland,smerit, bun sfatuitor si cu mare drag de invatatura. Poate chiar a si pasit pe urmele Mantuitorului, acolo departe in tara in care a studiat.
Noi... am ramas aici deocamdata...parintele Ilie a plecat...prea brusc.Prea brusc ca mintea noastra omeneasca sa inteleaga...
Si noi, de vom fi vrednici,ne vom intalni in ceruri la a doua venire a lui Hristos,cand ne vom bucura vesnic cu totii.
Pana atunci Dumnezeu sa ne dea intarire si rabdare...rabdare...rabdare...
Dumnezeu sa-l ierte!

Dudu 23 oct.2014

”Dumnezeu să te odihnească!” - Gabriela Chișcari

Dragul meu, știi? Te văd zâmbind și senin. Te văd vorbind, cu o inteligență sclipitoare și încăpățânată. Ești lipit de cărți și de studiu, dar nu uiți să-ți ții copilul în brațe, cu bucurie de copil, și să-ți îmbrățișezi soția, iubind. Ai privirea caldă și suflet mare. Nu te-ai pierdut. Ai mai crescut în noi un pic. Ne va fi dor. Tăios și crunt. Dar vom păstra amintirile exact așa cum au fost momentele. Cu zâmbet, cu frumusețe, cu dor. N-ai plecat, ai urcat puțin, de undeva de unde poți privi, la fel de senin, sufletele dragi. Tu ești și mai frumos acum. Și ești ușor. Ai lăsat în urmă toată greutatea pământului. Nouă, celor care te iubim, ne e mai greu puțin. Pentru că nu știm să umplem golului unui suflet atât de mare în noi. Și pentru că nu ne-am desprins de pământ. Să te odihnești, dragul nostru. Ai plecat devreme, în brațele Lui. Nu sunt cuvinte pentru tot ce simțim! Dar, să nu uiți că, pentru noi, tu nu vei muri niciodată!