Rugăciunea este modul în care fiecare dintre noi vorbește cu Dumnezeu și ea vine dintr-o chemare lăuntrică, personală, specifică fiecărui credincios. Rugăciunea diferă, în funcție de vârstă și de stilul de viață al fiecăruia.

Rugăciunile pentru copii

Copiii mici, începători, este bine să se obișnuiască cu rugăciuni simple, frumoase și adaptate vârstei lor – „Îngerașul” sau rugăciunea „Doamne, Doamne Ceresc Tată”, pe care să le rostească din suflet, zilnic, înainte de culcare.

Apoi, pe măsură ce cresc, vine timpul să îi învățăm „Tatăl Nostru”, „Împărate Ceresc” și „Crezul”. Mai târziu, o altă rugăciune de mare folos duhovnicesc este „Psalmul 50”.

Copilașii de peste 7 ani pot fi învățați să rostească rugăciunile de dinaintea și de după Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei.

Pe lângă rugăciunile scrise, copilul trebuie încurajat de mic să învețe să-și deschidă sufletul înaintea lui Dumnezeu, alegând cuvinte izvorâte chiar din inima sa. Trebuie încurajat să ceară o binecuvântare a Domnului ori de câte ori se află într-o situație dificilă sau în fața unui moment important, rostind cea mai simplă rugăciune „Doamne miluiește” și închinându-se.

Vârsta la care ritualul de rugăciune se îmbogățește, diferă de la un copil la altul. Este bine ca părintele să respecte ritmul de dezvoltare duhovnicească al copilului și să nu încerce să îl forțeze. Altfel s-ar putea să obțină efectul invers celui scontant și să îndepărteze copilul de rugăciune. Totuși, este important să simțim un permanent progres duhovnicesc în copilașul nostru și mai ales consecvență.

Cartea de rugăciuni pentru copii și exemplul personal

De mare folos copilului este să îi puneți la dispoziție o cărticică de rugăciuni pentru copii și să îi oferiți exemplul personal. Dacă părintele este prea ocupat să-și petreacă timp la rugăciune, nu poate aștepta de la copil să facă altfel.

Pregătirea pentru rugăciune

Mai importante poate decât alegerea rugăciunilor citite sau rostite de către orice credincios, copil sau adult, sunt credința și convingerea cu care acesta se adresează lui Dumnezeu, capacitatea lui de a-și alunga alte gânduri care îi pot distrage atenția.

Pentru o cât mai bună conectare, este bine să acordăm atenție pregătirii pentru rugăciune. Un colțișor frumos, special amenajat, va fi locul de întâlnire cu Dumnezeu. Icoana trebuie să fie așezată întotdeauna către răsărit. Lângă ea va sta o lumânare, ce va fi aprinsă înainte de rugăciune. Este bine să învățați copilul să fie mereu atent ca în fața lui Dumnezeu să se prezinte curat, pieptănat, îmbracat în hainuțe bune, ca semn de respect și prețuire.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, considerăm că îndrumarea duhovnicească este o datorie a mamei, este bine ca și tatăl să se implice activ sau, cel puțin, să-și susțină soția în acest demers.